Langer jong en energiek
19 november 2019

Door een betere en gezondere levensstijl aan te leren: hierdoor zal je je fitter, energieker, jonger, zelfzekerder gaan voelen en vooral minder vatbaar zijn voor ziektes.
De mannen met BMI 26 en de dames met BMI 21.5 zouden het langst in leven blijven!  (volgens WHO)

Wat denk je ervan om te leren eten zoals mensen die van nature slank zijn?
Weet je dat je je niet hoeft uit te hongeren om er slank uit te zien?
Weet je dat een jojo-effect op het gewicht meer nadeel dan voordeel heeft en dat je dit ten allen tijde dient te vermijden?

Daarom is een professionele begeleiding door een voedingsdeskundige belangrijk!

Enkele feiten:

Ons genetisch materiaal, dat verantwoordelijk is voor wie we als individu zijn, is slechts 0.1% veranderd op 100.000 jaren. Dit betekent dat we nog steeds diezelfde voeding nodig hebben als toen. Maar we eten nu totaal anders! Meer zelfs, we weten soms niet meer wat (oer)voeding is. Als ik je daarbij even mag helpen, kan ik je volgende eenvoudige omschrijving geven: “ alles wat je zo in de natuur terugvindt, is (oer)voeding”. (vb. hazelnootpasta (= choco), is geen (oer)voeding, de hazelnoten daarentegen wel!)

Een ander belangrijk inzicht om je gewicht onder controle te houden, is het verschil te kennen tussen “eten” en “voeding”. Slank worden en blijven, veel energie hebben en er jong blijven uitzien is een kwestie van het verschil te kennen tussen “eten” en “voeding”.

Zelfs op kinderleeftijd merken we reeds de gevolgen van deze slechte voedingsgewoonten: leverstoornissen, frequent ziek zijn, meer moeheid, depressie, … ook slechtere prestaties op school worden hieraan gelinkt!

Enkele cijfers:

  • er zouden 35% minder beroertes zijn indien iedereen een gezond gewicht had
  • jaarlijks sterven 3.000 mensen aan diabetes of suikerziekte type 2 en 90 % van die mensen met diabetes type 2 hadden overgewicht
  • 1 zwangerschap op 6 eindigt in een miskraam
  • er is 53% meer kans op een miskraam indien de BMI > 25
  • suiker is enorm veslavend: ratten verkiezen suiker boven cocaine!
  • kinderen die een volwaardig ontbijt nuttigen , hebben betere schoolresultaten dan kinderen die niet ontbijten. Ontbijtende scholieren scoren 10% beter.

Wanneer heb je voedingsadvies nodig?

overgewicht (Body Mass Index > 25, BMI = Gewicht (kg) : Lengte² (m²)), obesitas (BMI< 30), voedingsintoleranties, te hoge cholesterolwaarden in het bloed, leverstoornissen ten gevolge van een te Bourgondische levensstijl, insulineresistentie (voorstadium suikerziekte), suikerziekte e.a.
Maar vermits voorkomen beter is dan genezen, is een gesprek over de link tussen voeding en gezondheid op elk moment nuttig. Je bent wat je eet!
Afhankelijk van het gezondheidsprobleem kan je in deze praktijk terecht voor een aanpassing van je eetpatroon of een proteïnedieet. Een langdurige opvolging is echter noodzakelijk om de gewichtsstabilisatie te garanderen.